אפקט הדומינו מאמרי דעה

השלכות שיפוטיות קשות

לא מדובר בצעד שקל לבטלו – לשם כך נחוץ רוב של 61 חברי כנסת ומשאל-עם או רוב של 80 חברי כנסת. נראה שמדובר במקרה מובהק של אבן שזורק טיפש (ובענייננו – חסר אחריות) לבאר, שגם אלף חכמים (ובענייננו – מי שהאינטרסים של המדינה לנגד עיניהם) לא יצליחו להוציא.

אל”ם (במיל’) עו”ד פנינה שרביט ברוך

פורסם ב’ליברל’ | 7.1.2018

מהלך שיחל בהחלת החוק הישראלי על שטחים ביו”ש, שמשמעותו סיפוחם לתחומי המדינה, וצפוי להסתיים בסיפוח השטח כולו יסבך את ישראל במשמעויות משפטיות כבדות משקל.

המהלך יהפוך את התושבים הפלסטינים של השטח המסופח לתושבי מדינת ישראל עם מלוא זכויות התושבות, כולל חופש תנועה ברחבי ישראל, זכויות סוציאליות וכן הזכות לבקש אזרחות במדינה. מדובר בתוספת של מעל שניים וחצי מיליון פלסטינים. אם אכן המדינה תעניק להם את כלל הזכויות הפוליטיות, כולל הזכות לבחור ולהיבחר, יש חשש לאופי היהודי של המדינה. מאידך, אם המדינה תשלול מהם זכויות שוות, יערער הדבר את קיומה כמדינה דמוקרטית, שכן ייווצרו בה שני מעמדות של אנשים שאינם שווים. בנוסף, חופש התנועה הנלווה למעמד התושבות ייצור חיכוך שעשוי להוביל לאלימות, ובעקבותיה להטלת מגבלות קשות, אשר גם הן יאתגרו את המשטר הדמוקרטי.

גם בהנחה המקלה, שסיפוח מוגבל לכאורה של שטחי C, שאינו כולל את הישובים הפלסטיניים שבשטחי A ו-B, לא יתניע את ‘אפקט הדומינו’, הוא ייצור מובלעות פלסטיניות בתוך המדינה, שאין ביניהן רצף טריטוריאלי. יהיה צורך לתת מענה לפלסטינים בשטח הלא מסופח, כולל הסדרי מעבר בין עשרות רבות של מובלעות המוקפות בשטחי C מכל עבר. בנוסף, ככל שבעקבות הסיפוח ייפגע תפקוד הרשות הפלסטינית ושיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל, צה”ל יצטרך להרחיב את פעילותו מול תושבים פלסטינים באופן ישיר גם בשטחים הלא מסופחים. אם הרש”פ תקרוס, מדינת ישראל תצטרך לספק את כל צרכי האוכלוסייה הפלסטינית. המשך שימור הדמוקרטיה במציאות כזו לאורך זמן, ללא אופק סיום או צפי לשינוי במצב, יהיה בלתי אפשרי. יש שיאמרו שזה המצב השורר מזה חמישים שנה, אולם יש הבדל בין מציאות שנכפית עלינו, בהעדר פרטנר שמוכן לפשרות, לבין מציאות שאנו מייצרים בעצמנו ללא שום כוונה, או ניסיון, לשנותה.

סיפוח השטח ייתפס כהפרה של כללי המשפט הבינלאומי ויוביל לצעדים נגד ישראל מצד מדינות וגורמים אחרים, כולל סנקציות וחרמות. אפילו המשטר האוהד של הנשיא טראמפ נמנע להכיר בסיפוח מזרח ירושלים וקלושים הסיכויים שיתמוך בסיפוח ביו”ש. השינויים האחרונים בהרכב בית הנבחרים האמריקאי, ולא כל שכן חילופי שלטון עתידיים, אף צפויים להוביל לממשל אוהד פחות שעלול לאפשר החלטות אופרטיביות של מועצת הביטחון נגד ישראל. כשרוסיה סיפחה את חצי האי קרים, השייך לאוקראינה, הוטלו עליה סנקציות מצד מדינות רבות במערב. יש להניח שישראל, שכושר ההרתעה שלה פחו·ת, תספוג סנקציות חמורות אף יותר. מהלך הסיפוח אף צפוי להגביר את ההיתכנות לפתיחת חקירה פלילית נגד גורמים ישראליים בקשר לפעילות ההתנחלויות בבית הדין הבינלאומי הפלילי, שכבר מנהל בדיקה מקדמית לגבי פעולות ישראל ביו”ש, אם כי סוגיית סמכותו לדון בנושא שנויה במחלוקת.

וכדאי לזכור שלא מדובר בצעד שקל לבטלו – לשם כך נחוץ רוב של 61 חברי כנסת ומשאל-עם או רוב של 80 חברי כנסת. נראה שמדובר במקרה מובהק של אבן שזורק טיפש (ובענייננו – חסר אחריות) לבאר, שגם אלף חכמים (ובענייננו – מי שהאינטרסים של המדינה לנגד עיניהם) לא יצליחו להוציא.