אפקט הדומינו מאמרי דעה

סיפוח: השלכות ביטחוניות-צבאיות הרסניות

תרחיש זה יחייב להקים מחדש את הממשל הצבאי שינהל את חיי היומיום של כ-2.6 מיליון הפלשתינים ולהטיל מגבלות תנועה קשות על הפלשתינים כמו גם על היהודים החיים ביו”ש, כדי למנוע חיכוך ונפגעים.

אלוף (מיל’) גדי שמני
היה מזכיר צבאי של שני ראשי ממשלה, אלוף פיקוד המרכז ונספח ההגנה בוושינגטון

פורסם ב’ליברל’ | 7.1.2019

שיתוף הפעולה המודיעיני והאופרטיבי עם מנגנוני הביטחון של הרש”פ מהווה מרכיב חיוני ביכולת למנוע טרור ולהבטיח סדר ציבורי ביהודה ושומרון. מאז 2007, המעורבות האמריקאית והירדנית בהכשרת הכוחות הפלסטיניים, בציודם ובשיפור נהלי עבודתם, המתבצעת בפיקוחו של גנרל אמריקאי, תרמה רבות למקצועיות ולנורמות הפעולה הפלשתינית, הזוכות לשבחים מצה”ל והשב”כ ונתפסים על ידם כשותפים מלאים לעשייה הביטחונית. מהלך של סיפוח בחקיקה, ולו חלקי, יתפס על ידי הפלשתינים כהחלטה ישראלית למנוע הקמת מדינה פלשתינית ויביא לפגיעה מהותית בשיתוף פעולה זה, שכבר היום נחשב למגונה ברחוב הפלשתיני. הלחץ הציבורי ולחצי משפחות השוטרים הפלשתינים יביאו לעריקה מן השורות ולהצטרפות אנשים מאומנים ומיומנים בהפעלת נשק ובטכניקות לחימה לגורמים פליליים וטרוריסטיים, לעיתים מסיבות של פרנסה (בדומה להצטרפות לוחמי צבא מיומנים לדעא”ש אחרי התפרקות צבא עיראק).

סיפוח גם יעלה את רמת המוטיבציה והלגיטימציה של גורמים פלסטינים לפעילות אלימה ויביא לעלייה מיידית בהיקף הפיגועים מיו”ש ומרצועת עזה.

בתרחיש כזה, ייאלץ צה”ל לתגבר את כוחותיו ביו”ש בסד”כ משמעותי, עד כדי הכפלתו.

מחסומים וחסימות עפר יצוצו בכל יהודה ושומרון, התנועה תוגבל ותופרד, הכלכלה הפלשתינית תתרסק והתסכול והזעם יתבטאו בהגברת האלימות. בהעדר הפרדה באמצעות מכשול או גבול עליו ניתן להגן, השטחים הפלסטינים הבנויים במרחב אשר יסופח יהפכו לבסיסי יציאה לפיגועים.

בעקבות התפתחויות אלה, תידרש השתלטות, יתכן שבלחימה, על הערים והכפרים בשטחי A ו-B. לכך יידרשו כוחות בסדר גודל של 5-3 אוגדות, לרבות גיוס של כ-30,000 חיילי מילואים.

התפתחות זאת תהווה פגיעה אנושה בלגיטימיות של הרש”פ וככל הנראה תביא לקריסתה, אם כתוצאה מהחלטה של ההנהגה או כתוצאה מהתקוממות עממית כנגדה.

תרחיש זה יחייב להקים מחדש את הממשל הצבאי שינהל את חיי היומיום של כ-2.6 מיליון הפלשתינים ולהטיל מגבלות תנועה קשות על הפלשתינים כמו גם על היהודים החיים ביו”ש, כדי למנוע חיכוך ונפגעים.

כדי למנוע גישה חופשית של פלסטינים תושבי השטחים שלא סופחו לאזור המסופח וכדי להפחית סיכונים על היהודים החיים בשטח המסופח, יהיה צורך להפריד פיזית את השטח המסופח משאר יו”ש באמצעות גדר-מכשול בגבול החדש באורך 1,787 ק”מ בעלות של כ-27 מיליארד ₪ ובעלות אחזקה שנתית של כ-4 מיליארד ₪. יידרש כוח צבאי ומשטרתי כפול מזה הקיים כיום כדי לקיים פעילות ביטחון שוטף וכדי לנטר את תנועות הפלסטינים בין הערים והכפרים המנותקים זה מזה ע”י שטחי C. לשם כך חייבת לקום מערכת מעברים, מחסומים וכבישים ייעודיים.

כל אלה מסתכמים בעלויות כוח אדם ותקציב שישראל אינה יכולה לעמוד בהן ללא פגיעה מהותית בשאר תחומי החיים של אזרחי ישראל. צה”ל ייאלץ להפנות את המערך הסדיר לקיום הביטחון ביו”ש, דבר שיפגע בכשירותו המבצעית ומוכנותו לאתגרים המבצעיים בצפון וברצועה.

הצורך לאכוף ריבונות ישראלית בכל השטח שבין הירדן לים, ולהשליט חוק וסדר ישראליים על מיליוני פלסטינים יעמיד את מערכת הביטחון בפני אתגר של חיכוך אלים לאורך שנים אשר עלול לגבות מחיר דמים כבד בשני הצדדים, לרסק את הלגיטימציה הבינלאומית של מדינת ישראל ולהביא בסופו של דבר להכרה בצורך בהיפרדות כואבת – היפרדות שניתן להתחיל בביצועה המושכל כבר היום.